Gegants de la Garriga

  La colla
  La música
  Els assajos
 • Pels més petits:
 • Pintables de gegants
  Gegants de cartró
 • Mussolet 3D
 • Robots geganters
  Cartells de les trobades
  Catifes de Corpus

Mussolet 3D

Impressió 3D del Mussolet
Les figures pintades pel Quim

Segurament heu arribat a aquesta pàgina seguint un codi QR d'una figura que heu rebut. Benvinguts! Segurament, a més, us agradaria saber com el podeu pintar. Començarem primer per aquesta part, i si voleu saber més sobre la iniciativa (com es va fer, com els hem imprès, etc.) ho podeu trobar també en aquesta pàgina, una mica més a sota.

Com pintar el Mussolet

Abans de tot, us avisem de que els detalls petits del Mussolet us resultaran una mica difícils d'aconseguir, degut al petit tamany de la figura. Us recomanem que tingueu com a mínim dos pinzells (un per les zones més grans, i un el més petit possible pels detalls) i molt paciència. És probable que un adult necessiti ajudar amb aquests detalls més petits.

És important utilitzar pintures acríliques per pintar les figures. Aneu amb compte perquè taquen la roba, i no marxa! En aquest exemple hem utilitzat pintures acríliques Vallejo per modelisme.

Abans de començar a pintar

El pintat en si és força "senzill": un cop escollit el color, pinteu la part escollida i deixeu-la assecar. Aneu pintant a poc a poc tot el Mussolet, sempre deixant prou temps perquè la pintura s'assequi i no barrejar colors. És probable que necessiteu donar dues o més capes en algunes zones, ja que la pintura pot no quedar del tot ben enganxada.

Finalment, us recomanem que apliqueu una capa de vernís protector per evitar que la pintura acabi saltant amb l'ús.

A continuació us ensenyem un procés visual de com hem pintat un nosaltres:

Procés de pintat del Mussolet
Procés de pintat del Mussolet
Procés de pintat del Mussolet
Procés de pintat del Mussolet
Procés de pintat del Mussolet
Procés de pintat del Mussolet
Procés de pintat del Mussolet
Procés de pintat del Mussolet

Galeria de Mussolets. Envia el teu!

 • Les figures pintades pel Quim
  Les figures pintades pel Quim
 • El Mussolet pintat per la Fina
  El Mussolet pintat per la Fina
 • El Mussolet pintat pel Ricard
  El Mussolet pintat pel Ricard
 • Com va començar tot

  A principis de 2023 vam començar a estudiar la possibilitat de fer figures dels gegants pels nens i nenes del poble. Alguns nens de la colla tenien figures de goma d'altres pobles, i vam pensar que podríem fer una cosa similar.

  Després d'investigar el cost, dificultat, etc. de fer figures de goma, vam aprendre de que era una inversió massa gran per una colla tan petita com la nostra. Va ser llavors quan vam descobrir la iniciativa de digitalització 3D de figures d'imatgeria festiva de Bestiari.cat i la possibilitat de fer models 3D i després imprimir-los amb una impressora 3D.

  Tot i que actualment seguim amb l'objectiu de fer models 3D (amb l'ajuda de Bestiari.cat o amb altres iniciatives del poble), vam decidir fer una primera prova pilot amb el "gegant" més petit de la colla, el Mussolet. A més de ser molt estimat pels nens i nenes del poble, és una figura més simple d'escanejar, imprimir i pintar, cosa que ens permetia fer aquesta primera prova de manera més fàcil.

  Les principals preguntes que teníem eren:

  1. Podem fer un model 3D d'una figura?
  2. Podem imprimir aquest model en 3D?
  3. Podem pintar-lo nosaltres mateixos, o fins i tot que els nens i nenes els pintin?
  4. Si podem fer tot això, ho podem fer de manera que econòmicament sigui viable?

  Després d'uns 2 mesos de feina, vam aprendre que la resposta a totes quatre qüestions era positiva pel Mussolet. El resultat d'aquesta iniciativa és la figura que possiblement teniu a les mans, i que en aquesta pàgina volem compartir com us ha arribat (i que ho pugueu reproduir en el vostre poble si sou una colla com nosaltres!).

  Creació del model 3D

  Com no disposàvem d'eines d'escaneig 3D, vam utilitzar una tècnica coneguda com a fotogrametria.

  La primera part va consistir en fer unes 100 fotografies del mussolet. Amb l'aplicació Meshroom vam generar el model "brut" a partir d'aquestes fotografies (descartant algunes fotografies per fer el model més acurat), i posteriorment vam procedir a la neteja i allisat del model amb Blender.

  El procés total va ser d'unes 20-25 hores aproximadament, i va ser portat a terme per una sola persona de la colla (gràcies Rafel!). Va estar repartit de la següent manera:

  • 2 hores de processat amb Meshroom
  • 10 proves canviant paràmetres i treient fotografies
  • 16 hores d'autoformació en Blender
  • 8 hores de neteja del model amb Blender
  Procés de modelat del Mussolet
  Procés de modelat del Mussolet
  Procés de modelat del Mussolet

  Impressió de les figures

 • Un Mussolet sent imprès
  Un Mussolet sent imprès
 • Vam comprar una impressora 3D (a nivell particular) de filament, en concret una Creality Ender-3 V2 Neo (amb un cost d'uns 300€) i cada bobina d'uns 20-30€ (PLA).

  Avui dia aquestes màquines són més fàcils d'utilitzar, i només vam tardar un o dos dies en tenir la impressora funcionant i imprimint figures.

  Imprimir un Mussolet actualment tarda unes 3 hores i mitja, i té un cost aproximat d'1€ (tenint en compte la bobina i l'electricitat).

  Pintat de les figures

  Donat que avui dia les impressores 3D estan molt esteses, el pintat de les figures no va ser un problema gaire gran. Amb pintures acríliques vam poder pintar directament sobre les figures (impresses amb PLA) i només ens va caler aplicar una capa de vernís per evitar que la pintura anés marxant amb l'ús.

  Vam descobrir, però, que intentar ser molt fidedignes amb la figura original era difícil, i calia que una persona adulta ajudés en el procés. La bona notícia, però, és que cada nen pot pintar el seu Mussolet com vulgui!

  Com aconseguir un Mussolet

  Les primeres versions del Mussolet només les vam repartir entre els nens i nenes de la colla. La primera vegada que van sortir fora va ser el 3 de Juny de 2023, quan vam donar Mussolets com a obsequi a les colles participants a la XXXII Trobada de gegants de la Garriga.

  En aquests moments no tenim en marxa cap altra iniciativa (potser per la Festa Major?), però ens podeu contactar directament (a través de les formes de contacte de la web, les xarxes socials o en persona) i us farem arribar un!